Anyukám remélem, ezért büszke lesz rám. Mint írtam a levesekkel nem voltam annyira jóban kamaszként. De ez a kapcsolat erős (pozitív) változáson megy keresztül. Megjegyzem ezt a levest tegnap csináltam életemben először, de nem utoljára. :)
Hozzávalók:
- 0,5 kg zöldborsó (én mirelitet használtam)
- 1 kg-os leveszöldség csomag (sárgarépa [6 szál], fehérrépa[3 szál], zeller [1 kicsi fej], karalábé[ fél fej], 2 fej vörös hagyma, petrezselyemzöld)
- 1 közepes fej krumpli
- 2 db húsleves kocka
- kis olaj
- só, bors, majoránna
Dara galuskához:
- 1 tojás
- kicsi vegeta
- búzadara (max 1 evőkanál)
Elkészítése:
A megtisztított zöldségeket felkarikázom (sárgarépa, fehérrépa) kevés olajon kicsit megpárolom. Kb. 10 percig néha meg-megkeverve hagyom, hogy a zöldségek az olajon "megérjenek". Ezután bele teszem a fazékba a többi hozzávalót (krumpli, zeller, karalábé, hagyma), felöntöm az egészet annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, majd beleteszem a levesbe a leveskockákat. Hagyom főni a levest, addig elkészítem a dara galuskának valót. 1 tojást vegetával izesítve felverek, majd szép lassan hozzáadok egy kis búzadarát. Nem kell túl sok, mert a dara idővel így is-úgy is megszívja magát. Se nem kemény, se nem folyós masszát kell elképzelni. Amíg fő a leves, addig ezt a masszát beteszem a hűtőbe. Amikor a zöldséges alapanyagok már kb. 20 perce főnnek, akkor rakom bele a levesbe a mirelit borsót, és a fűszereket, csipetnyi borsót, illetve majoránnát (pontos mennyiséget nem tudok, mert nem mértem, érzéssel adtam hozzá). Javaslom a kóstolgatást, főleg ha nagyobb mennyiséget készítünk. Amikor a zöldségek már szépen megpuhultak, én kihalásztam a hagymákat, a zellert, és a karalábét (de aki szereti hagyja benne), és egy teás kanál segítségével beleszaggattam a levesbe a galuskákat. Teáskanalas galuskából megfőve evőkanalas lesz. :)
Elkészítési idő: kb. egy óra.
Utolsó kommentek